FIRST CHOICE FOR SECOND HAND COMPUTERS
  • Адрес
  • София, ул. Чехов № 31
  • Телефон
  • (+359) 887 23 98 72
  • Пон - Пет
  • 10:00 - 20:00
Microsoft Registered Refurbusher

Износът на опасни отпадъци вече е забранен в Европа


Износът на опасни отпадъци вече е забранен в Европа

През декември 2019 г. светът бе свидетел на голям пробив в работата по спиране на незаконния износ на електронни отпадъци и други видове опасни отпадъци.

Запомнете 5 декември 2019 г. това беше денят, в който износът на опасни отпадъци стана нелегален в Европа. Формално става въпрос за изменение (член 4а) на така наречената Базелска конвенция, която вече е ратифицирана от цели 98 държави, включително всички държави-членки на Европейския съюз, ОИСР и Лихтенщайн.

„Поправката за забрана е най-важната правна стъпка в световен план за справедливост при опазване на околнатата среда. Тя смело законодателствува срещу свободната търговия с екологични разходи и вреди “, заяви Джим Пукет от Базелската мрежа за действие (БАН).

Поправката в Базелската конвенция за забрана на износа на опасни отпадъци все още предстои да бъде ратифицирана от много от по-големите страни, като САЩ, Русия и Индия. Въпреки това тя е важен момент в работата за предотвратяване на практиката богатите страни да изхвърлят отпадъците си в бедните страни. И вече почти сто страни са я подписали.

Все повече и повече държави казват „не благодаря“
Съобщава се също, че Кения в Западна Африка планира забрана на вноса на използвана електроника, като започне от 2020 г. Според правителствен служител забраната за внос е част от предстоящите регламенти за отговорност за производителите в страната.

Но забраната за търговия не винаги е достатъчна, тъй като е много изгодна.
Тайланд например забрани вноса на чуждестранни е-отпадъци още през 2018 г. Но в цялата страна се отварят нови фабрики, където се обработват тонове електронни отпадъци.
Условията, при които старите компютри се рециклират в Тайланд, са документирани за New York Times.
„Наведени към земята в слабо осветена фабрика, жените избираха измежду изхвърлените вътрешности на съвременния свят: батерии, платки и снопове жици.“
Текстът описва как работниците разбиват скрапа с чукове и голи ръце.
"Докато те се трудят, дим се разнася към близките села и ферми. Жителите нямат представа какво се съдържа в дима: пластмаса, метал, кой знае? Всичко, което знаят, е, че мирише и те се разболяват. "